top of page

Kā es nonācu pie vilnas ziepēm?

Sākums manām vilnas ziepēm ir mekējams Skotijā! Nu jau kopš 2018.gada esmu atpakaļ Latvijā, bet pirms tam gandrīz 8 gadus nodzīvoju skaistajā zemē Skotijā. Radošums vienmēr ir bijis sirdī un arī, dzīvojot un mācoties Peislijā, netālu no Glāzgovas, tas mani neatstāja. Es regulāri skatījos video YouTube kā uztaisīt kaut ko foršu no nekā.


Sākums biznesam

Koledžā bija iespēja pieteikties studentu biznesa grantam, summa gan ļoti maza - 50 mārciņas, bet lai notestētu - kāpec gan nē? Biju redzējusi ideju par Ziemassvētku sniegavīriem - trīs burciņas un katrā kaut kas garšīgs: vienā - karstās šokolādes pulveris, otrā - mini zefīriņi, trešā - piparmētru končas. Visas burciņas salīmētas kopā, uzzīmētas pogas, aptīta lentīte - šalle un rokās ielīmēta piparmētru standziņa. Tādus sniegavīrus saražoju, pieteicos uz Ziemassvētku tirdziņu un biju gatava pamēģināt pārdot savu veidojumu publikai. Un nekāda vaina. 50 mārciņas atpelnīju, kaut ko saņēmu pa virsu un motivācija iekšā, lai šo turpinātu.


No sniegavīriem uz svecēm un Works From Soul

Pēc Ziemassvētku tirdziņa bija palikuši pāri sniegavīri un diemžēl pēc svētkiem tie arī vairs nebija populāri. Tā nu attapos ar diezgan daudz tukšām burciņām. Bet ātri vien nonācu pie domas, ka varētu pamēģināt liet sveces. Pasūtu nepieciešamās sastāvdaļas un pēc dažām dienām virtuve pilna ar metāla podziņām, sveču diegiem, krāsām, aromātiem, vaska un bļodām, lai to visu kausētu un liktu kopā.

Kādu laiku turpinu liet sveces un mācīties par šo procesu:

  • Ir jāseko līdzi sveces diametram un degļa biezumam, lai svece degtu mierīgi un neatstātu tukšu vidu.

  • Ne visas smaržvielas vai ēteriskās eļļas var likt svecās, jo ir dažādas degšanas temperatūras.

  • Ne visās burciņās var liet sveces, lai gala rezultāts būtu estētiski pievilcīgs.

Paralēli svecēm, gatavoju arī dažādus citus radošus darbiņus - foto rāmji, apglezonotas krūzes, dekupāžas burciņas un vēl dažādi veidojumi.

Pirms viena no tirdziņiem, bija jāizdomā arī nosaukums. Es zināju, ka negribu vienu vārdu vai kaut ko, kas skan "Lauras rokdarbi". Lūdzu brālim un māsai palīdzību un te pēkšņi izskan "Works From Soul". Jā, tas ir mans!



Radošajā procesā tapa arī vaska gabaliņi, kas ir piesātināti ar smaržvielu un, kurus kausējot, istaba piepildās ar aromātu. Kādā no tirdziņiem, kāds pircējs sajauca un domāja, ka šis vaska gabaliņš ir ziepes. O, ziepes? Jāpamēģina!


No svecēm uz ziepēm

Atkal pēc dažām dienām virtuvē galds ir noklāts ar silikona trauku, ziepju masu, smaržām un krāsām. Pirmā smarža, ko izmantoju, bija apelsīnu ēteriskā eļļa. Pašas ziepes violetas. Noformējumā virsū uzliku sakaltētu apelsīna šķēli. Čaukstošajā papīrā iekšā un lentīte apkārt. Vēl joprojām, katru reizi, kad jūtu apelsīna ēteriskās eļļas smaržu, atgriežos savā Peislijas dzīvoklī un redzu šo ziepi.



Bet pats labākais - pēc ziepēm visa sakopšana ir tik viegla. Ar karstu ūdeni pāri un viss tīrs. Pēc vaska tas nebija tik vienkārši.

Bet jebkurā gadījumā, es iemīlējos ziepju gatavošanas procesā. Un tā lēnām tika izpārdoti visi pārējie darinājumi, lai varu 100% pievērsties ziepēm. Draugi sāka dāvināt grāmatas par ziepju vārīšanu. No tām arī mēģināju vārīt ziepes no paša sākuma. Par to var lasīt blogā par dabīgajām ziepēm un ziepēm no bāzes.



Bet kā ar vilnas ziepēm?

Liels iedvesmas avots bija Ariane Arsenault YouTube kanāls. Viņa gatavo brīnišķīgus vannasistabas produktus. Vienā no video viņa stāstīja par vilnas ziepēm, kas mani ļoti ieintriģēja. Tāpēc nolēmu arī pamēģināt. Izdevās! Un tirdziņos tas bija liels "ķēriens".



Skotijā pamata produkcija sastāvēja no vilnas ziepēm, ziepēm ar attēliem un reizēm arī kāda dabīgā ziepe.


Pārceļoties uz Latviju, paņēmu pauzi, īstenībā, nebiju plānojusi turpināt, jo likās, ka tirgus ir piesātināts ar mājās gatavotām ziepēm, bet savas formas neizmetu. Iespējams, ka zemapziņā jutu, ka vēl neesmu gatava teikt atā savam hobijam. Iedzīvojos atpakaļ savā zemē un rokas grib kaut ko darīt. Protams, ka jāvāra ziepes. Ko tad vēl citu?


Tāds ir mans stāsts par to kā nonācu pie vilnas ziepēm.

Šobrīd pārsvarā tiek gatavotas tikai vilnas ziepes. Ceru gan, ka drīzumā, kad mazā dāma paaugsies, ķeršos arī klāt pie dabīgajām ziepēm, kuras arī tiks ietītas vilniņā.


68 views0 comments
bottom of page