top of page

Kas ir ziepju sastāvā?

Cilvēks nopērk ziepes tieši mājražotāju tidziņā un visiem aktīvi stāsta cik dabīgas ziepes viņš ir iegādājies. Bet vai tiešām? Un kas vispār ir dabīgs?


Manā izpratnē “dabīgas ziepes” ir tās, kuru pagatavošanā ir izmantotas izejvielas, kas atrodas dabā un, protams, ziepju sārms, jo bez tā ziepe jau īsti nebūs ziepe. Bet tad apskatāmies uz iegādātās ziepes saturu un ieraugām vārdus, ko pat grūti izburtot.


“Auksti gatavotās ziepes” un ziepju bāze - kuru?


Oriģinālās ziepes, tūkstošiem gadu atpakaļ, tika taisītas no pelniem, kas sajaukti ar dzīvnieku taukiem. Laika gaitā šis process tika nedaudz uzlabots un pelni pārvērsti par jau gatavu nātrija hidroksīdu (tā pati sastāvdaļa, kas izdalās, kad pelnus sajauc ar ūdeni. Arī saukts par “ziepju zālēm” jeb “ziepjakmeni”) un dzīvnieku tauki par augu taukiem. Klasiskās ziepes ir Castile ziepes, kuras tika gatavotas gadsimtus atpakaļ un sastāvā ir tikai olīveļļa un sārmūdens.


“Auksti gatavotajām ziepēm” process, lai gan laikietiplīgs, bīstams un precīzs, tomēr galīgi nav sarežģīts - sārmu sajauc ar ūdeni un tad pievieno augu taukus. Masa gatava! Liek formās, pagaida kamēr sacietē, sagriež ziepes un tad divus mēnešus neaiztiek, lai viss sliktais no kodīgā sārma izgaro.


Otrs ziepju gatavošanas veids ir “Melt and Pour” jeb izkausē un ielej. Šajā metodē izmanto jau gatavu ziepju bāzi, kura tiek izkausēta un tad tiek izveidotas ziepes pēc vēlamā dizaina. Pievieno krāsas un smaržas kā vien vēlas.

Šajā ziepju masā ir dažādas sastāvdaļas, kas palīdz uzglabāt masu un arī dod īpašības to izkausēt, lai varētu izveidot gala produktu.


Šobrīd pārsvarā Works From Soul pamata ziepes top no gatavās ziepju bāzes. Turpini lasīt, iepazīsties ar sastāvdaļām un saproti vai viss ir tik melns kā to mālē.


Kas ir ziepju sastāvā?

Glicerīns - šis izdalās kā blakus produkts pamata ziepju gatavošanā. Glicerīns palīdz saglabāt mitrumu. Uz mūsu ādas, tas izveido tādu kā aizsargslāni, lai mitrums netiek ārā un tāpat palīdz uzsūkt ekstra mitrumu. Tieši tāpēc šo sastāvdaļu var redzēt tik daudzos kosmētikas līdzekļos.


Sodium Stearate - Blakus produkts, kas veidojas no izmantotajiem taukiem. Stabilizātors, kas palīdz ziepei uzturēt cieto formu, tāpat arī putām dod krēmaino balto krāsu. Šī sastāvdaļa ir tā, kas darbojas kā tīrītājs.


Propylene Glycol - Viela, kas ir šķidra, droša, bezkrāsaina un bez smaržas. Viela, ko pieliek, lai materiāli, kas ir uz eļļas bāzes labi miksētos ar ūdeni. Piemēram, kad ziepju gatavotājs pieliek klāt papildu ēteriskās eļļas vai kādu augu eļļu. Šī sastāvdaļa palīdz uzturēt mitrumu.


Sorbitol - Tāpat kā PG, palīdz uzturēt mitrumu. Uzlabo ziepes dzidrumu. Ziepes dzidrums ir svarīgs caurspīdīgajās ziepēs, lai veidotu iespaidīgākus dizainus. Ziepju masu gatavotāji, tā vietā, lai taisītu divas dažādas masas (caurspīdīgu un baltu) pagatavo lielu daudzumu ar caurspīdīgajām ziepēm un tad daļai pievieno Titanium Dioxide, kas masu padara baltu.


Sodium Laurate - Blakus produkts laurīnskābei, kura ir atrodama daudzu augu taukos. Šī sastāvdaļa palielina putu daudzumu ziepēs un tā darbojas kā tīrītājs.


Sodium Laureth Sulfate (SLES) - Viena no trakākajām sastāvdaļa, kas tiek lietota kosmētiskajos produktos. Šī ir tā, kas kairina acis, kad ziepes tiek acīs. Bet šī viela ir arī tā, kas dod burbuļus, putas un kārtīgi noņem netīrumus. Šķiet, ka ziepes būs sliktas, ja neputosies, bet tā patiesībā nav. Šeit ir jāizvērtē, kas svarīgāk - lai smuki putojas, vai, lai ir labi mūsu ādai? Otra līdzīga viela ir Sodium Lauryl Sulfate (SLS), kas ir vēl trakāka! Bieži vien, iegādājoties ziepju bāzes, ir uzraksts “SLS-FREE”, kas nozīmē, ka šī viela nav pievienota.


Sodium Chloride - Sāls! Nepatīkamās smakas noņēmējs. Sāls ir antiseptisks un tam ir daudz labas īpašības mūsu ādai, jo mūsu ādā jau ir sāls.


Sodium Thiosulfate - Viela, kas tiek lietota, lai stabilizētu pievienotās smaržvielas, piemēram, vaniļa, kuru pievienojot, ziepe var kļūt brūna. Bet ar ST, tas nenotiek. Šī viela darbojas kā balinātājs, piemēram, kad vajag iztīrīt traipus.


Titanium Dioxide - Ziepei iedod balto krāsu. Šī viela darbojas arī kā aizsardzība pret UV stariem, līdz ar to šo sastāvdaļu var pamanīt daudzos pretiedeguma produktos.

Etidronic Acid - Dēļ šīs sastāvdaļas, ziepes ir kārtīgi jānoskalo no rokām, savādāk tā var bojāt mūsu ādu. Bet ziepju masā šī viela tiek pievienota, jo tā palīdz uzturēt masas izskatu labā stāvoklī.


Kuras tad iegādāties?

Protams, tirdziņos atradīsiet tirgotājus, kuri patiešām piedāvā pilnīgi dabīgas ziepes, arī manā klāstā tādas mēdz būt. Šobrīd gan nav, jo sārms ir sārms un mājās ir mazulis. Bet noteikti plānos būs atsākt arī šīs ziepes. Pagaidām gan darbojos ar ziepju bāzi.


Saprotot, kas ir kas, daudzas sastāvdaļas nav nemaz tik trakas. Bet jāatceras, ka ziepes mērķis ir nomazgāt netīrumus no mūsu ādas, līdz ar to tiek pievienotas vielas, kas to izdara efektīvi. Arī nātrija hidroksīds, kas ir vienīgā spēcīgā ķīmija “auksti gatavotajās ziepēs”, oriģināli tiek izmantots, lai attīrītu notekūdeņu trubas.


Vienmēr paliks jautājums vai ražotājs pievieno vēl kādas vielas un kāds ir pievienoto vielu daudzums, bet kopumā ziepe kalpo, lai noņemtu netīrumus no ādas! Pilnīgi dabīgi būs ūdens :)


49 views0 comments
bottom of page