top of page

Kāda atšķirība starp smaržvielu un ēterisko eļļu?

Updated: Sep 26, 2022

Internetā var pasūtīt gan smaržvielas, gan ēteriskās eļļas. Bet kāda ir atšķirība? Kad lietot kuru eļļu? Un kā pateikt kura eļļa ir ēteriskā un kura smaržviela?

Lielos vilcienos, galvenā atšķirība ir tā, ka ēteriskā eļļa ir gatavota dabīgā veidā caur destilēšanas procesu, kur tiek izmantoti dabīgi augi. Savukārt, smaržvielas tiek iegūtas sintētiski.


Smaržvielas


Sintētiski iegūtajām smaržvielām nebūs nekāda aromaterapijas labuma, tās nedziedē, tās nepalīdz mūsu ādai vai iekšējam organismam justies labāk, kā tikai fakts, ka tās iespējams labi smaržo un tas mums patīk. Bet tām nav dziļāka ietekme uz mūsu ķermeni.

Daudzi izmanto šīs smaržvielas, lai uzlabotu sava produkta smaržu – sveces, roku dezinfekcijas līdzekļi, šampūni, grīdas mazgājamie līdzekļi, tualetes papīri, istabas atsvaidzinātāji un daudzi citi produkti, tai skaitā ziepes. Un arī es ziepēm mēdzu pielikt smaržvielu. To var redzēt uz etiķetes. Piemēram, “Jūras svaigums” būs smaržviela. Jo nav jau tā, ka kāds gāja un destilējā vai žāvēja jūras gaisu, lai iegūtu šo smaržu. Tā jau arī nemaz nevarētu izdarīt.

Ēteriskās eļļas iegūst no īstiem augiem. Piemēram, lai iegūtu tik bieži lietoto lavandas ēterisko eļļu ir nepieciešami 1.4kg lavandas ziediņu, lai iegūtu 15ml ēteriskās eļļas. Rožu eļļa – 242 000 rožu lapiņu, lai iegūtu 5ml ēteriskās eļļas.


Ēteriskās eļļas


Šobrīd lasu foršu grāmatu “Ēteriskās eļļas dziedniecībā” (Tomass fon Rotenburgs) un tur ir rakstīts: “Atšķirībā no sintētiskajiem preperātiem, ēteriskās eļļas piemērojas ķermeņa vajadzībām. Piemēram, bazilika eļļa var gan paaugstināt pārāk zemu asinsspiedienu, gan pazemināt paaugstinātu asinsspiedienu”.

Un tā ir vissvarīgākā atšķirība no ēteriskājām eļļām un smaržvielām – ēteriskās eļļas palīdz mūsu ķermenim. Tām ir tik daudz labu īpašību.

Jau nosauktā Lavandas ēteriskā eļļa var mūs nomierināt, Rozmarīns uzlabo koncentrēšanās spējas, Kumelīšu eļļa nomierina ādu, Citronzāles ēteriskā eļļa darbojas kā antiseptiķis. Ir daudz dažādu eļļu un katrai ir kādas īpašas vērtības.

Ēteriskās eļļas tiek izmantotas masāžās, aromaterapijās, kosmētikas līdzekļos. Tās tiek izmantotas gan ārīgi, gan iekšķīgi, te gan jābūt uzmanīgiem ar eļļas izvēli.


Kā nopirkt pareizo ēterisko eļļu?


Vislabākais ieteikums ir iziet aromaterapijas kursus un pēc smaržas noteikt vai ēteriskā eļļa ir labas kvalitātes. Bet, ja nesanāk tam pieķerties nopietni, tad šeit ir daži veidi kā pateikt vai eļļa ir īsta:

  • Ēteriskās eļļas tiks pārdotas tumšā (dzintara krāsas) stikla pudelītē!

  • Pudelītes tilpums būs mazs un korķīti būs dozators

  • Uzlīme – ieteicams, ka uz tās ir auga oriģinālais un latīņu nosaukums; kā augs tika ievākts, un kuras auga daļas tika izmantotas eļļas pagatavošanā

  • Uzraksts: 100% ēteriskā eļļa

  • Saturs – ēteriskā eļļa. Nebūtu jābūt liekām sastāvdaļām

Šīs ir tikai dažas lietas un arī ir ļoti jāizvērtē katrs punkts. Pudelīte var būt stikla, bet iekšā var būt kaut kas cits. BET, ja redzi ēterisko eļļu plastmas traukā – NEPĒRC! Gaiss un siltums var eļļu sabojāt, tāpēc jātur tumšā vietā. Un ēterisko eļļu sastāvs nesadarbojas labi ar plastmasu, tāpēc traukam ir jābūt stikla.

Ēteriskās eļļas – tā ir vesela zinātne un, ja neesi pārliecināts, labāk uzticēt izvēli profesionālim, kurš Tev pateiks kādu izvēlēties un kur iegādāties. Arī es vēl mācos un procesā izmantoju tikai un vienīgi pārbaudītas vērtības.

Šajā gadā esmu apņēmusies katru mēnesi veltīt konkrētai ēteriskajai eļļai. Es vēlos padziļinātāk mācīties par dažādām eļļām un to ietekmi uz mūsu organismu, un pēc tam dalīties informācijā ar jums! Protams, būs arī pieejamas ziepes ar katru no šīm eļļām

Dalies ar savu pieredzi ēterisko eļļu lietošanā un atstāj komentāru.

72 views0 comments
bottom of page